køkken

Har du en vedligeholdelsesplan for dit hus?

Alt skal holdes ved lige fordi intet står stille og intet forbliver som det er. Alt materiale ældes ligesom alt levende gør. Og intet bliver bedre med alderen, måske lige bortset fra rødvin.

Det er derfor en god strategi for dig som husejer, at tænke lidt forud. Du ved at dit hus vil blive dårligere med tiden, medmindre du gør noget for at standse processen. Spørgsmålet er bare hvad, hvordan og hvornår.

Selv for folk med masser af håndværkserfaring kan det være svært, at danne sig et overblik over vedligeholdelsen af et hus. Et hus består af mange strukturer og materialer. De har hver deres styrker og svagheder og deres rytme. Tagsten af tegl kan fx holde i 30 år, men de kan også holde længere end 50 år. Det kommer an på så mange detaljer.
En facade at træ kan holde i 25 år eller længere. Men kun hvis den er godt beskyttet og kan holdes tør. Trænger der vand i, kan den rådne i løbet af ganske kort tid. Og sådan er det med stort set alle strukturer og dele af dit hus.

Hvorfor ikke drage fordel af eksperters viden?

Du kan ikke planlægge noget medmindre du kender udgangssituationen. Derfor vil alle fornuftige vedligeholdelsesplaner starte med en tilstandsrapport. Får du et tilbud på en drift og vedligeholdelsesplan som ikke starter med en tilstandsrapport, er det slet ikke et seriøst tilbud.

At udarbejde en god vedligeholdelsesplan, det skal du bruge en byggerådgiver til. Firmaet Schødt for eksempel har været byggerådgivere i København i over 20 år. At være byggerådgiver kræver erfaring. Erfaring er praktisk fagviden, anvendt hen over tid. Det er sådan man bliver rig på erfaring.

En god byggerådgiver forstår dit hus og dets behov. Byggematerialer opfører sig på en forudsigelig måde, hvis man ellers kender situationen.  Men netop det at kende situationen kræver fagviden og erfaring. En god byggerådgiver kan se med det samme om din husfacade er i fare for at udvikle fugtskader eller ej.

Hvad indeholder en vedligeholdelsesplan?

Vedligeholdelsesplaner er så individuelt forskellige som huse er. Selv når der er tale om typehuse kan der være stor forskel, selv om husene ser ens ud. Hvor godt et hus holder bestemmes ikke kun af husets design og byggematerialer.  Der er mange andre faktorer der spiller ind. Nogle er åbensynlige, andre er ikke.

Fx husets beliggenhed: En sydvendt side bliver udsat for en hel anden miljøpåvirkning end en nordvendt side. Er der træer det skygger for vind og sol? Det kan være godt for huset.

Men visse træer kan også ødelægge fundamentet. Er der håndværksfejl eller skjulte konstruktionsfejl?

Gode vedligeholdelsesplaner tager højde for alle situationer

Det er ikke nemt at lave en god vedligeholdelsesplan. Det er selvfølgelig heller ikke gratis. Men gode vedligeholdelsesplaner er simpelthen gode investeringer. En god plan betyder en udgift her og nu. Men meningen med en vedligeholdelsesplan er netop ad den skal spare dig for udgifter.

Især for uforudsete udgifter. Typisk er det ikke de synlige problemer der er mest problematiske, men dem du ikke kan forudse. Og muligheder for uforudsete problemer er aldrig mangelvare ved et hus.
Det er altid smart at lægge planer for fremtiden. Det gælder også planer for, hvordan du bedst kan vedligeholde dit hus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.