Lamper

De mange muligheder inden for lamper og pærer

Et omdiskuteret emne lige nu er overforbrug, særligt af ting såsom el, energi, benzin og lignende. Vores stadig voksende materielle behov sætter dybe spor på vores klode, og det er efterhånden blevet bekymrende. Den stadig mere voldsomt eskalerende situation har sat debatten omkring vores valg af for eksempel lamper og pærer i fokus. Imens lamperne i sig selv vedbliver at være et stilmæssigt valg, så er pærerne nu blevet et offentligt debatteret emne, som man næsten ikke længere kan lade være med at have en holdning til.

Der er nemlig to slags pærer, som man kan vælge imellem. Der findes nemlig de gammeldags pærer, og så findes der de moderne LED pærer. LED pærer er langt mindre strømforbrugende, og er derfor bedre for miljøet. Derfor er der rigtig mange, som er fortalere for denne type af pærer. I lang tid har der dog været diverse problemer med LED-teknikken. For eksempel ville pærerne tage lang tid om at tænde, lyset ville være svagt, eller det ville være gult eller alt for skarpt. Alt sammen noget, som var med til at få mange til at vælge den ældre, og mere energiforbrugende, mulighed.

LED pæren har udviklet sig

Men sådan er det ikke nødvendigvis længere med LED-pærer. Som med så meget andet, så findes der mange hundredvis af forskellige pærer, forskellige producenter og forskellige designs. Der er således gode og dårlige pærer af LED-typen, ikke afhængige af arten, men af en dårlig producent eller dårlige materialer. Vælger man en god LED-pære, så kan man efterhånden være sikker på, at man får kvalitet for pengene. Her tænder pæren hurtigt, og lyset er blødt og behageligt – altså mærker man slet ikke, at man sparer på noget for at skåne miljøet.

Der er dog også rig mulighed for at forholde sig skeptisk over for den endnu ikke helt udviklede teknik, og vælge de mere klassiske typer af pærer til ens hjem. Disse er man mere sikker på virker, og kvaliteten er langt mere varierende. Det skal samtidig tilføjes, at pæredesigns af ældre dato ofte er præget af en markant lavere pris.

Stort udvalg af lamper

I modsætning til de omdiskuterede pærer er lamperne, som pærerne skal sidde i, ikke noget, som man skal tage stilling til med politik eller miljø som en del af ens bevidsthed. Disse skal man udelukkende vælge ud fra æstetiske og praktiske parametre, og det er således ofte noget sjovere at skulle ud for et erhverve sig en lampe, end det er at købe en pære.

Lamper kan se meget forskellige ud og kan vidt forskellige ting. Der er de store, ofte meget dominerende loftslamper. Disse er typisk meget tydelige, og der er mange, som synes at det er vigtigt, at disse ser ekstra godt ud. Så er der også væglamperne, som man tit ser i fx gang, køkken eller badeværelse. Disse skal typisk bare lyse op, og det er sjældent, at de skiller sig særlig meget ud. Standerlamper kan derimod gå begge veje, afhængig af placering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.