Træhus

De største fordele ved at bygge træhuse

Hvad er forskellen mellem et træhus og et hus med murede eller støbte vægge? Det er, at et murstenshus f.eks. har murede facade og nogle gange også indervægge i murværk. I et muret hus er væggen altså opbygget af en formur og en bagmur. Her er det bagmuren, der typisk vil bære vægten fra taget. I et træhus er der en facade af træbeklædning. Inde under beklædningen er der et træskelet eller et stålskelet, som er den bærende del. Isoleringen, som ligger mellem træskellettet, bliver beskyttet af en vindpap. På indersiden kan der være træ eller gips. I bjælkehuse er træbjælkerne dog både den bærende del og facade.

Hvorfor er der god økonomi i træhuse?

Det forholdsvist billigt at bygge et træhus. Det er et materiale, som er nemt at arbejde med, selv om du ikke er håndværker. Du kan altså godt selv bygge et træhus. Du kan også være med til at bygge dit træhus og spare penge på den måde. Prisen på et træhus versus prisen på et murstenshus er minimum 10 procent billigere. Noget af det, der gør det billigere, er at ydervæggene kan fremstilles på en fabrik og efterfølgende transporteres til byggepladsen. Det gør, at man kun behøver at tænke på vejrforhold, når huset skal samles. Fordi trækonstruktionen er en let væg, sparer man også på materialer til fundamenter og evt. kældervægge.

Hvilke grunde er der ellers til at købe et træhus?

En af de største fordele ved at bygge huse i træ er, at det er et naturmateriale. Det gør, at huset kan ånde, og det giver et godt indeklima. Træ er et forholdsvist tørt materiale, så dit hus er tørt fra starten i modsætning til huse i beton eller muret huse. I forhold til mursten, beton eller andre materialer har træ en høj isoleringsevne. Nu vi er ved det med isolering, så er træbeklædning meget tyndere end murværk, og derfor er der mulighed for at fylde mere isolering i en væg med den samme tykkelse. Det resulterer i, at træhuse er en god byggeform til lavenergihuse. Træhuse har også et større effektivt arealforbrug. Det vil sige, det areal du har til gulv i forhold til husets størrelse. Pr. 100 m2 er der ca. 3 m2 mere gulvplads i et træhus end et betonhus. Der findes rigtig mange forskellige malinger og farver, så du kan stort set vælge en hvilken som helst farve til dit hus. Samtidig med alt dette er det også nemmere at ombygge eller tilbygge på dit træhus, hvis dine krav eller ønsker ændres.

Fordele for alle

Håndværkerne er som regel også glade for at arbejde med træ, fordi det danner mindre mængder af støv. Det gør, at arbejdsmiljøet er bedre. Det er også en fordel for arbejdsmiljøet med lettere byggematerialer som træ. Når det kommer til fordelene ved træhuse, skal man også se på de miljømæssige fordele. Der bruges mindre fossil energi til fremstillingen af materialerne. De er mindre miljøforurenende at producere, og der er et mindre materialeforbrug. Det kan også genbruges.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.