Elektriker

Hvornår skal du bruge en elektriker?

Der findes klare regler ang. el installationer. Disse siger hvad du selv må gøre og hvornår du skal bruge en autoriseret el installatør eller elektriker. Og det er ikke uden god grund. At arbejde med 220V installationer kan være livsfarligt. Derfor findes der helt konkrete regler for hvad du selv må gøre, og hvornår du skal hyre en elektriker.

De fleste af os har prøvet at få stød fra lysnettet. Det gjorde nas, men vi tog ikke skade. Skal det virkeligt tages så alvorligt med strømmen fra lysnettet?
Hvor farligt 220V er, afhænger simpelthen af hvor strømme løber igennem. Endda mange der bliver ramt af lyn overlever faktisk. Selv om et lyn kan have flere millioner Volt. Men går det ikke igennem livsvigtige organer, kan du være heldig og slippe med chok og forbrændinger.

Sådan er det også med lysnettet. Løber strømmen kun igennem hånden, sker der intet. Men står du i strømper på et fugtigt kældergulv og stikker fingeren i en lampefatning, er det en anden historie.

Det må du gerne gøre selv:

  • Udskiftning eller montage af stikpropper, både 200V og 380 Volt
  • Udskiftning af fatninger
  • Montage og udskiftning af stikkontakter i hjemmet, men kun til maks. 220V
  • Udskifte og montere ledningsafbrydere og kontakter på apparater
  • Reparere elektriske apparater, men husk at du evt. mister garanti
  • Hvis du er i tvivl om noget, tilkald en elektriker.

Det skal du bruge en elektriker til:

  • Opsætning af halogenlamper, hvor lamper, transformer og ledninger er købt hver for sig
  • Til at installere eller udskifte udendørs stikkontakter eller afbrydere
  • Når der skal trækkes nye kabler til nye installationer
  • Når der skal monteres nye stikkontakter.
  • Ved ændringer på faste installationer over 250 volt.
  • Til alt arbejde i måler- eller gruppetavle.

Særlige regler for el-arbejde i vådrum

Vådrum inddeles i 4 forskellige zoner – områderne 0, 1, 2 og 3, som indikerer hvor meget fugt, der typisk kan være. I et badeværelse vil Område 0 svare til nede i et badekar. Område 3 svarer til loftet når rumhøjden er over 2,25 meter.

Alle lamper skal være vådrumssikret for område 0, 1 og 2. Disse lamper er mærket med en speciel indkapslingsklasse. Til el installationer i vådrumsområderne 0, 1 og 2, skal du altid kontakte en autoriseret elektriker.

For område 3 gælder ingen specielle krav. Her må du gerne hænge almindelige lamper op.

Især med vådrum installationer, hvis du ikke føler dig helt kompetent, få hellere en elektriker til at gøre det.

Sådan finder du en god elektriker i Hillerød

Elektrikere er meget efterspurgte i Danmark. I mange kommuner findes der ikke nok elektrikere. Det kan undre lidt, at der mangler flere elektrikere i Hillerød end i de fleste andre kommuner. Det er nemlig netop i Hillerød, at de fleste elektrikere bliver uddannet, på erhvervsskolen Nordsjælland.

Når du har brug for en elektriker Hillerød, bliver du måske nødt til at søge lidt udenfor nærområdet. Fjordens El, en elektriker virksomhed i Roskilde, sender gerne en elektriker, også til Hillerød. Når de har en der er ledig.

Ligesom med alt andet, kan du også finde en elektriker bedst online. Alle elektrikere i Hillerød har en hjemmeside. Men har du ikke held med at finde en der kan komme når du har brug for det, prøv lidt mere uortodokse metoder. Fx tjek lokale Facebook grupper.

Også RFQ tjenester kan give pote. Der får du typisk 3 tilbud, og de kan komme alle mulige steder fra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.